De puinhoop van DEXIA (dexiapuinhoop ) Dexia Gedupeerden
zaterdag, januari 26, 2008
RADIO NEDERLAND WERELDOMROEP - Nederlands
advies (uitspraak)
HOGE RAAD
in zake Bos advocaten.
Restant Dexia-gedupeerden krijgt geld terug
Gepubliceerd: zaterdag 26 januari 2008 13:15 UTC
Laatst gewijzigd: zaterdag 26 januari 2008 13:17 UTC
Hilversum -
Gedupeerden van de Dexia-aandelenlease die niet hebben geschikt, moeten hun hele inleg plus rente terugkrijgen. Dat adviseert de advocaat-generaal van de Hoge Raad; diens adviezen worden bijna altijd gevolgd.
Volgens de advocaat-generaal was de aandelenlease juridisch een vorm van huurkoop. Zo'n contract is voor koppels alleen geldig als beide partners hebben getekend, en dat is bij de aandelenlease bijna nooit gebeurd.
De advocaat-generaal vindt daarom dat de gedupeerden al hun geld moeten terugkrijgen.
In totaal gaat het om 8.000 mensen.
De veel grotere groep die al geschikt heeft, komt niet voor teruggave in aanmerking.
Zij hebben al geld teruggekregen, alleen veel minder.
Tip.
Maak overzicht betaald ontvangen
Dexia probeert zelfs in de eind fase ( laatste stuiptrekking de klant te benadelen)
en geeft onjuiste bedragen op en manipuleert de door de Rechtbank gevorderde opgaven.
Heel veel sterkte en succes.
Hopelijk is de lease affaire voor de zomer 2008 beslecht.
Met de ware schuldigen (de tussenpersoon) zal de rekening daarna vereffend worden.
Blijf Lustig mijn R. wij komen binnenkort u een k o p j e
koffie aanbieden op uw onderduik adres in Spanje
waarvan akte!!!
Advies uitspraak HOGE RAAD
26 januari 2008.
Dexia veroordeeld tot betalen van ruim een ton aan boze belegger
De Amsterdamse rechtbank heeft de Belgische bank Dexia veroordeeld tot het terugbetalen van meer dan honderdduizend euro aan een van zijn klanten. Het betreft een man uit Bavel die zonder het te beseffen een enorme lening was aangegaan bij de bank om te gaan beleggen.
Hij krijgt al zijn geld terug.
Advies: Dexia-klant krijgt alles terug
26 januari 2008, 10:05 uur | FD.nl
De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft vrijdag een advies gegeven over aandelenlease, die voor gedupeerde beleggers van deze beleggingsvorm veel gunstiger is dan de zogeheten Duisenberg-schikking.
Aandelenlease, zo stelt de advocaat-generaal in zijn advies aan de Hoge Raad, is een vorm van huurkoop. Daarom hadden onder aandelenleasecontracten allebei de handtekeningen moeten staan van echtelieden of partners.
Als de handtekening van een van de partners toch ontbreekt, zoals vaak het geval is, is het leasecontract vernietigbaar. De klant kan dan zijn hele schuld kwijtgescholden krijgen en bovendien zijn hele inleg terugkrijgen. Met rente.
Door deze conclusie van de advocaat-generaal stevent de Hoge Raad nu af op een uitspraak die financieel veel gunstiger uitpakt voor aandelenleaseklanten van Dexia Bank Nederland dan de zogeheten Duisenberg-schikking. In vrijwel alle gevallen neemt de Hoge Raad de conclusies van zijn adviseurs over.
Het is voor het eerst dat de hoogste rechter van het land inhoudelijk oordeelt over de geruchtmakende aandelenleaseaffaire. Een affaire die ook bekend is als de Dexia-affaire, genoemd naar de marktleider rond de eeuwwisseling in het aanbieden van beleggen met geleend geld. Eerdere bemoeienissen van de Hoge Raad met het Dexia-dossier hadden slechts betrekking op rechtsvragen die zijdelings met aandelenlease te maken hadden.
De Duisenberg-schikking kwam de bank tweeënhalf jaar geleden overeen met maatschappelijke organisaties als de Vereniging van Effectenbezitters en de Consumentenbond. Die schikking houdt in, voor de klanten met een aandelenleasecontract waar ten onrechte maar één handtekening onder staat, dat zij hun eventuele restschuld kwijtgescholden krijgen. Maar de betaalde leasepenningen of hun inleg krijgen die klanten echter niet terug in de Duisenberg-regeling. Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal overneemt, kunnen Dexia-klanten dus wel alles terugkrijgen.
Dexia heeft zelf of via rechtsvoorgangers als Legio Lease, Labouchere en Aegon in totaal 713.540 aandelenleasecontracten verkocht in Nederland aan zo'n 400.000 klanten. Naar de schatting van Leaseproces, de grootste partij die nog tegen Dexia procedeert, ontbreekt onder 40% van deze contracten een vereiste tweede handtekening.
Joost Papeveld van Leaseproces noemt het 'heel bizar' dat de meeste Dexia-klanten niet kunnen profiteren van het feit dat de Hoge Raad aanstalten maakt om gunstiger voor hen te oordelen dan de Duisenberg-regeling. De meeste Dexia-klanten zijn namelijk gebonden aan de ongunstiger Duisenberg-schikking die algemeen verbindend is verklaard.
Alleen de klanten die expliciet hebben gemeld door te procederen, kunnen profiteren van een uitspraak van de Hoge Raad. Maar dat zijn er alleen al via Leaseproces nog altijd 22.000, van wie 8000 met een contract zonder de vereiste tweede handtekening. Gemiddeld zou Dexia aan hen euro 18.500 moeten retourneren, meent Papeveld. Waardoor de extra schade voor Dexia op euro 148 mln uitkomt. Dexia heeft al ruim euro 1 mrd aan deze affaire verloren.
Dexia wil niet vooruitlopen op de gevolgen. 'Het gaat hier om een advies. Niet meer en niet minder. Wij wachten het arrest af.' Dexia zegt niet of ze het arrest bij het Europese Hof aanvecht, zoals de bank eerder steeds aankondigde.
Advocaat Hendrik-Jan Bos, wiens cliënt nu van de adviseur van de Hoge Raad gelijk krijgt, 'trekt alvast een flesje champagne open'.